Taxi i New York

Taxi

Att åka taxi i New York hör till vardagen. Det är inte som hemma i Sverige där det ses som lyx att ta en taxi. Systemet i New York är annorlunda och det är både snabbare, smidigare och billigare än hemma. I staden vimlar det av taxibilar och nästan var man än är på Manhattan kan få stanna en ledig taxi på gatan inom ett par minuter, oavsett vad klockan är. Eftersom New York har så många invånare på en koncentrerad yta finns det en stor marknad för taxibilarna med ständigt nya kunder tillgängliga. Det gör att det finns tusentals aktiva taxibilar på gatorna hela tiden, bara att stanna och hoppa in i.

Att åka taxi i New York är en upplevelse i sig. Många känner igen scener ur filmer eller tv-serier när någon kliver ner på gatan, busvisslar och hoppar in i en gul bil. Det är liksom en del av New York-upplevelsen. 

En resa börjar på $2.50 till $3.50 och tickar sedan vidare efter taxametern. Priserna är mycket billigare än i Sverige och reser man inom Manhattan brukar det kosta mellan fem och 15 dollar. Det som är viktigt att tänka på är att skatt inte ingår i priset på taxametern, det tillkommer därför en kostnad på åtta procent. Utöver priset och momsen är det även kutym att ge mellan 15 och 20 procent extra i dricks. Priserna ökar på kvällstid.

En normal resa mellan Uptown och Downtown kostar ungefär $15 beroende på hur långt man ska och hur trafiken ser ut. Ibland kan längre resor bli billigare eftersom chauffören då kan välja de stora lederna runt Manhattan istället för att fastna i trafiken på någon av de centrala avenyerna. Det kan ibland ta väldigt lång tid att ta sig fram med taxi när trafiken är tät. Det kan då också bli dyrt att åka taxi eftersom priset på taxametern räknas efter tid och inte hur långt man åker. 

En taxi är ledig om skylten på taket lyser. Det är dock inte ovanligt att chaufförerna inte bryr sig om att släcka lampan, så bli inte förbryllad om en lysande taxi inte stannar när du vinkar. Enklast är att hitta, och vinka in, taxibilar i korsningar, då de kommer från flera håll och ofta har lättare att stanna till. När man kliver ur taxin gör man det alltid på trottoarsidan för att undvika trafiken och vara säker.

Det är ovanligt att man använder framsätet i taxibilarna. Det räknas i princip som chaufförens plats. Är man en till tre personer sätter sig alla i baksätet och är man fyra är det nästan läge att ta en stortaxi. 

Färdas man utanför Manhattan förekommer ofta biltullar och kostnaden för dem läggs på priset. Tar man en taxi till flygplatsen gäller exempelvis det. Man ska alltså räkna det fasta priset, som man får till flygplatsen, plus dricks, skatt och tullkostnader för att få fram sluttaxan. Har man stora resväskor kostar det ofta en dollar extra. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.