Ta sig runt till fots

Ta sig runt till fots

New York är en fantastisk stad att uppleva till fots. Till skillnad från många andra amerikanska städer är New York City anpassat för fotgängare med breda trottoarer och gott om övergångsställen. Många menar även att New York, trots sin storlek, är en av de lättaste städerna i världen att hitta i. Det gör det vänligt för turister att promenera omkring i staden utan att riskera att tappa bort sig.

Stadens gatunät är mestadels logiskt uppbyggt, vilket gör det väldigt lätt att hitta i staden. Gatorna går mellan öst och väst och avenyerna mellan norr och söder. Rutnätet gör att det alltid är lätt att hitta tillbaka till ett visst ställe. I de centrala delarna av Manhattan är gatorna helt spikraka, med kvadratiska kvarter. Gatorna har stigande nummerordning med de lägsta i söder och de högsta i norr. Avenyerna börjar i öster går stigande österut. Femte avenyn går rakt igenom Manhattan och delar staden i en östlig och en västlig halva, vilket markeras med ett E (East) eller W (West) på gatuskyltarna. East 44th Street och West 44th Street är alltså samma gata men på olika sidor av femte avenyn. En adress som lyder 2123 W 35th Street ligger alltså på 35:e gatan, någonstans väster om femte avenyn.

Om man ska till något speciellt ställe kan det vara smart att ta reda på i vilken korsning det ligger snarare än på vilket gatunummer. Det gör det lättare för dig själv att hitta, vare sig du tar tunnelbana, går eller vad som helst. Även de flesta taxichaufförer vill veta vilken korsning man ska till då gatunummer i princip inte används annat än av brevbärarna i staden. 

New York är en vänlig stad för fotgängare. Överallt promenerar människor och ska man bara en kortare sträcka är en promenad ofta det snabbaste sättet. Som turist i staden är det enkelt att bara gå ut från sitt hotell och gå runt i staden en hel dag. Det finns otroligt mycket att se och genom att promenera kan man supa in stadens atmosfär och se väldigt mycket. Samtidigt kostar det ingenting att gå, så det blir ett billigt sätt att njuta av staden. När man promenerar kommer man känna av den höga pulsen och livliga stämningen i staden, vare sig man är mitt på Times Square eller i de lugna delarna på Lower East Side. Överallt finns människor i rörelse. Skulle man gå vilse är det bara att fråga någon om vägen. Även om pulsen är hög tar sig New York-borna ofta tid att stanna till en stund och hjälpa stadens turister.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.