Ta sig runt med buss

buss

Att åka buss på Manhattan är inte jättevänligt. Det finns ett utbrett bussnät i staden, men eftersom framkomligheten kan vara lite begränsad i de centrala delarna, är det ett ovanligt sätt att ta sig fram.

Att åka buss i New York kan dock vara ett trevligt och billigt alternativ för den som vill se staden och slippa promenera. Eftersom bussarna åker ovan jord, till skillnad från tunnelbanan, så får man ju en del sightseeing från bussarna.

Bussresorna tar dock ofta väldigt lång tid, så har man bråttom är tunnelbanan ett klart bättre alternativ. Bussarna fastnar ofta i trafiken som sällan är fullt flytande. Mycket trafik och många rödljus gör svårt för bussarna att hålla sina tidtabeller på Manhattan. 

Det finns emellertid många olika busslinjer som åker runt i staden och hållplatserna är utspridda lite var stans. Eftersom busstrafiken är relativt väljer de flesta bara att åka buss om man ska till platser som ligger långt ifrån närmaste tunnelbanestation. 

Bussnätet drivs av MTA (Metropolitan Transportation Authority) precis som tunnelbanan. Även en busstur kostar $2.25 och det gäller att ha jämna pengar i mynt då chauffören vare sig växlar eller tar kort. Sedlar fungerar ibland men oftast vill chauffören inte ta emot sedlar för de billigaste resorna och de bussarna har ibland en betalningsmaskin med myntinkast som ska nyttjas. Det går även att använda tunnelbanekorten, antingen om man har de laddade med pengar eller har köpt ett periodkort. Betalar man med ett MetroCard kan man byta mellan bussar och tunnelbana inom två timmar utan extra kostnad. Ett MetroCard ger även 20 procent rabatt på resorna. 

New York erbjuder dock även en gratisbuss på Manhattan som heter The Downtown Connection Bus. Bussen åker gratis mellan Hudson River och East River från South Street Seaport till Battery Park. Längs sträckan kan man hoppa av och på när man vill vid de angivna hållplatserna.

Port Authority Bus Terminal är centrala New Yorks samlingshubb för busstrafik och många bussar avgår härifrån. Port Authority ligger på åttonde avenyn, ett stenkast från Times Square. Härifrån går även många av pendlarbussarna till stadens förorter i New Jersey, Upstate New York eller på Long Island. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.