Åka tunnelbana

tunnelbana

New York City Subway, som tunnelbanan i staden heter, är ett av världens största tunnelbanesystem. Systemet är mycket välfungerande och varje dag använder knappt sex miljoner människor det. 

Det finns en mängd olika linjer och de är markerade med både färger, bokstäver och siffror. För turister kan det till en början verka ganska komplicerat, men systemet är ganska logiskt och går snabbt att förstå med hjälp av en karta. 

Att åka tunnelbana är ofta väldigt smidigt och det går fort att ta sig fram. Stationerna är ofta namngivna efter de gator eller avenyer som de ligger vid vilket gör det ganska enkelt att räkna ut var man ska åka, med tanke på det logiska gatunätet. Annars är stationerna döpta efter landmärken, parker eller andra viktiga platser som är lätta att hitta på en karta. 

I de centrala delarna av Manhattan stannar ofta tågen på varje station för att släppa av och på nya passagerare, men det finns även Express-tåg som hoppar över många stationer. Det gäller därför att skilja mellan Local Trains och Express Trains. De lokala tågen stannar på varje station och tar därför ofta ganska lång tid om man ska åka längre sträckor medan Express-tågen bara stannar på de viktigaste stationerna. Ska man åka en längre bit är det trevligast att åka ett express-tåg då det går mycket snabbare. Att åka med ett local train från södra till norra Manhattan tar flera timmar. 

Säkerheten i New Yorks tunnelbana är mycket hög men precis som på alla välbefolkade platser kan det finnas ficktjuvar och andra kriminella. Det kan också vara klokt att undvika tunnelbanan på natten och inte åka i ödsliga områden. Gör man det gäller det bara att vara försiktig och vaksam. Tunnelbanan är öppen hela dygnet.

En biljett på tunnelbanan kostar $2.25 och då får man åka i två timmar, oavsett byten och liknande, men lämnar man tunnelbanesystemet får man köpa en ny biljett. Det går också att skaffa veckokort eller endagskort med vilka man kan resa obegränsat under giltighetstiden. Korten fungerar då även på stadens bussar. Ett endagskort kostar $7. 

Tunnelbanans entréer är markerade med stora runda lampor i rött eller grönt. Oftast ligger de i gatukorsningar och består av en trappa ner under jord. Skyltar brukar även tala om stationens namn. 

På sommaren kan det ofta vara väldigt varmt och instängt nere i tunnelbanesystemet. Tågen är dock utrustade med luftkonditionering, vilket dock gör att de ibland är för kalla och näst intill blåsiga. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.