St Patricks Cathedral

St Patricks Cathedral

Det här är en romersk-katolsk katedral i nygotisk stil som ligger på 5th Avenue mitt emot Rockefeller Center. Den agerar säte för den romersk-katolska ärkebiskopen av New York, och den byggdes färdigt år 1878. 

Idag ligger katedralen omgiven av höga skyskrapor, men när den byggdes var det naturligtvis annorlunda. På bilder från början av 1900-talet kan man se hur ståtligt höga kyrktornen var jämfört med omgivningen, byggnaden dominerade då hela Midtown Manhattan. Dock ger den ändå fortfarande ett pampigt intryck tack vare att den är så noga dekorerad och utsmyckad.
Katedralen rymmer 2200 personer och tar upp ett helt kvarter, mellan 50 och 51:a gatan. Kyrkspirorna är 100 meter höga, och fönsterna är designade av olika konstnärer från Boston i USA samt från Frankrike och England. 

Under kyrkan finns en krypta där framstående katoliker från New York City finns i tomber, bland dem naturligtvis de tidigare ärkebiskoperna av New York. I tillägg till dessa har en rad berömda människor haft sina rekviemmässor här, bland de mest kända kan nämnas Andy Warhol, Robert F. Kennedy och baseballspelaren Babe Ruth från Yankees.

Idag har även den katolska kyrkan moderniserats, och varje söndag sänder St Patricks Cathedral mässan live på nätet. Man kan även tända ett virtuellt ljus och skriva i gästboken. För turister som är nyfikna på kyrkan är det här emellertid av litet intresse, så då är det tur att kyrkan är lika öppen och inbjudande i verkligheten. Kyrkan är öppen dagligen mellan halv sju på morgonen och kvart i nio på kvällen, så då är det fritt fram att gå in och titta. Det finns även en souvenirshop i anslutning till kyrkan. Bäst utsikt och överblick över kyrkan har man från Rockefeller Center på andra sidan gatan, där kan man åka upp och se byggnaden som ett enormt traditionellt katolskt kors omgivet av ståtliga spiror som tornar upp sig mot himlen. 

Att ta sig hit är lätt med allmänna transportmedel, eftersom den ligger så centralt finns det flera olika stationer att välja mellan. Grand Central terminal ligger inom gångavstånd och dit går både tåg och bussar, sedan finns tunnelbanestationerna 5th Avenue/53 st, 47-50 st/Rockefeller Center samt 51st väldigt nära. Det kan vara värt att notera att St Patricks Cathedral ska genomgå en stor renovering under de närmaste tre åren för att åtgärda allt slitage tiden har medfört, dock kommer arbetet att vara pausat under tidpunkterna för mässor så de kommer att hållas som vanligt.

Öppettider: Måndag - Söndag 06:30 - 20:30

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan