St John the Divine

St John the Divine

S:t John the DivinernCathedral of S:t John the Divine sägs vara världens största katedral, och världens största protestantiska kyrka. Dock finns det en katedral till som försöker lägga beslag på den titeln, nämligen Liverpool Anglican Cathedal, så det bör kanske tas med en liten nypa salt. Något som är helt säkert är i alla fall att det är en väldigt stor och imponerande byggnad med sina 186 meter i totallängd. Denna kyrka byggdes 1892, men har under årens gång byggts om flera gånger och den anses fortfarande inte vara helt färdigbyggd. Den senaste ombyggnationen skedde mellan åren 2005 och 2007 på grund av en stor brand som förstörde större delar av byggnaden år 2001, men den har stått öppen igen sedan 2008. 1909 ändrades originaldesignen och sedan dess har katedralen varit i gotisk stil.

Katedralen innehåller sju olika kapell tillägnade helgon som representerar de sju största folkgrupper varifrån det kom flest immigranter till Ellis Island när det först öppnade 1892, bland dem finns St Ansgar som representerar de skandinaviska länderna. Andra sevärdheter vid katedralen är bland annat två stora bronsdörrar konstruerade av Henry Wilson och invigda år 1936. De kallas för "de gyllene dörrarna" och består av 48 paneler med bilder av scener ur bibeln. 

Denna katedral är flitigt använd som konsertplats på grund av sin fantastiska akustik, överlägsen alla europeiska kyrkor på grund av sin storlek. En av de mest berömda konserterna här, av Duke Ellington, spelades senare in på skiva med svenska Alice Babs som vokalist. Varje år hålls en nyårskonsert här, och showerna är öppna för allmänheten så det går bra att gå dit och lyssna. 

St John the Divine-katedralen ligger där Amsterdam Avenue möter 112:e gatan. Det går lätt att ta sig dit med t-bana med linje 1 eller 9 till 110th street/Cathedral Parkway Station. Buss nr 4, 104 och 11 går också hit så det finns flera alternativ att välja på om man inte vill promenera, köra bil eller ta taxi vilket självklart också går bra. 

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan