Roosevelt Island

Roosevelt Island

Roosevelt Island är en långsmal ö som ligger i Hudsonfloden öster om Manhattan (East River) och väster om Queens. Den är ungefär tre kilometer lång, och hör till stadsdelen Manhattan, och det beräknas bo ungefär 12 000 personer på ön.

Trots sin ringa storlek har ön en viktig arkitektonisk historia, av vilka de viktigaste delarna var resultaten av ett stadsutvecklingsprojekt utfört av staten New York 1969. I det projektet skulle ön delas in i tre områden, men det som utmärkte sig var att planen var att göra ön helt bilfri och att invånarna skulle ta sig fram enbart med hjälp av offentliga transportmedel efter att ha parkerat sina bilar på en stor parkeringsplats. Det planerades även att utlokalisera öns skola till klassrum utspridda i bostadsområdena, i små minicampus. 

En av öns mest kända byggnader är The Octagon, som designades som en del av ett mentalsjukhus som byggdes här 1839. Men medan sjukhuset är nedlagt för länge sedan står The Octagon kvar och är nu ett högklassigt lägenhetshus med New York City's största anläggning solpaneler.

The Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Park är en stor långsmal park som ligger på den södra punkten av Roosevelt Island och har fått sitt namn för att hedra de fyra friheter som Franklin D. Roosevelt nämnde i sitt berömda State of the Union-tal 1941. I parken finns även ett minnesmonument tillägnat den före detta presidenten, ett intressant utflyktsmål för den politisk intresserade resenären. Från denna park har man fantastisk utsikt över både Manhattan och Queens, samt över Queensboro bridge som förut var den enda landburna passagen till ön.

Förut gick det inte att köra bil till ön, utan passagerare som skulle dit fick stiga av bussen mitt på Queensboro bridge och sedan ta en hiss ner till marken därifrån. Senare byggdes Roosevelt Island bridge till Astoria 1955 och i samband med detta togs hissen bort. Numera finns det flera sätt att ta sig till den här ön, Roosevelt Island Tramway går med luftburna spårvagnar till Manhattan och sedan 1989 stannar även tunnelbanan hit på väg mellan Manhattan och Queens. Även om det numera går att köra bil på ön, finns det fortfarande kvarlevor från det gamla stadsbyggnadsprojektet och flera områden är helt bilfria. Däremot går det en pendlarbuss mellan bostadsområdena och tunnelbanestationen och spårvagnstationen som många åker med.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan