New York Public Library

New York Public Library

New York Public Library är egentligen en organization som driver flera olika bibliotek på Manhattan, I Bronx och på Staten Island, men huvudbyggnaden och tillika det mest kända och anrika av dessa bibliotek ligger på Manhattan. Biblioteken är antingen forskningsbibliotek eller utlåningsbibliotek, och de är öppna för allmänheten. Huvudbyggnaden ligger på 5th Avenue, och den påbörjades 1877 på grund av att det fanns ett önskemål om ett bibliotek som skulle vara öppet för allmänheten och gratis att besöka. 

Tidigare hade det funnits flertalet privata bibliotek som tog betalt inträde, samt ett bibliotek öppet för allmänheten men det var bara ett referensbibliotek varifrån man inte fick låna hem någon litteratur. Det var inte populärt och hade problem med att få dit besökare, så i slutet av 1800-talet slogs detta och det nya biblioteket (som också hade ekonomiska problem) ihop, och detta blev första steget mot det som senare skulle bli New York Public Library. 

1911 öppnade så det nya biblioteket, som numera kallas Schwarzman Building. Vid invigningen var den landets största marmorbyggnad, och den designades i beax-arts-stil med två stora lejon vid ingången. Den här byggnaden har varit med i flera filmer, bland annat Spindelmannen, Ghostbusters, The Day After Tomorrow, Breakfast at Tiffany's och Sex and the City. 

Här arrangeras ofta events för barn och ungdomar, filmvisningar och bokcirklar. Här sätts ofta upp utställningar, exempelvis fotografiska utställningar eller över någon berömd författare. Det finns två stora studierum där studenter och forskare kan sitta och använda sig av referenslitteraturen som inte får hemlånas, eller bara sitta och läsa. För den som vill finns det även möjlighet att boka mindre studierum. Det går även bra att följa med på en gratis guidad rundtur i byggnaden, som leds av en av bibliotekets docenter. Då får man reda på mer om byggnadens historia och får upptäcka ställen i biblioteket man kanske inte skulle ha besökt själv. Givetvis finns det även en souvenirshop att besöka. Biblioteket är väl värt ett besök för den kultur-, litteratur-, arkitektur- och/eller historieintresserade turisten.

Öppettider: Månd, Torsd-Lörd 10:00 - 18:00, Tisd - onsd 10:00 - 20:00, Sönd 13:00 - 17:00

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan