FN-Huset

FN-huset

United Nations Headquarters ligger på Manhattan och byggdes år 1952. På grund av sitt läge i Turtle Bay på östra Manhattan intill Hudsonfloden kallas byggnadskomplexet ibland helt enkelt Turtle Bay. Här har de huvudsakliga FN-organen sina säten, alltså sekretariatet, Säkerhetsrådet och Generalförsamlingen. Även om området ligger på amerikansk mark, räknas det som internationellt territorium fast lyder under federala och nationella lagar, utom på en del områden då FN-lag står över New York City's lag. 

Med tanke på den begränsade ytan intill floden, blev det nödvändigt att bygga en hög skyskrapa för att få plats med alla kontor och lokaler man räknade med att behöva. Förutom den berömda skyskrapan finns på FN-området även Dag Hammarsköld-biblioteket, Generalförsamlingsbyggnaden och Konferens- och besökscentret. Precis utanför byggnadskomplexet står de kända flaggstängerna, en flagga för varje medlemsstat samt FN:s egen flagga, placerade i bokstavsordning.

Den största salen i detta byggnadskomplex är Generalförsamlingssalen, som rymmer 1800 personer. Säkerhetsrådets kammare är något mindre, den skänktes av Norge och pryds av en stor oljemålning av den norske konstnären Per Krogh. På området finns fler berömda konstverk, det kanske mest kända är pistolen med en knut på som kallas Non Violence. Andra stora verk är ett glasfönster av Marc Chagall till minne av Dag Hammarsköld och en japansk fredsklocka som rings vid öppnandet av varje Generalförsamling.

Det finns en stor organisation kring besöksverksamheten på FN:s högkvarter. Varje dag arrangeras guidade turer, som går att förhandsboka online så att man kan vara säker på att få plats. Det finns även särskilda guidade turer för barn mellan 5 och 12 år gamla. I källarvåningen, som fungerar som besökslobby, finns ett café, en bokaffär, en FN-souvenirshop och en UNICEF-souvenirshop. Här kan man köpa fina minnen från besöket eller presenter och samtidigt veta att alla pengar går till välgörande ändamål. UNICEF-souvenirshopen går även att handla i online. 

FN-byggnaderna ligger inte långt från Grand Central Station, det går alltså bra att ta sig hit via tåg eller tunnelbana och sedan promenera den sista biten ut till Hudsonfloden genom att följa 42nd Street. Vill man undvika att gå så långt, kvarteren på Manhattan kan kännas stora för ett par turistfötter som vill besöka så mycket som möjligt på kort tid, kan man lätt få tag på en taxi utanför Gran Central.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan