Flatiron Building

Flatiron Building

Flatiron Building har fått sitt namn efter sitt karakteristiska utseende, som påminner om ett strykjärn. Byggnaden är alltså trekantig med en sida som är något kortare än de övriga två, och var när den byggdes 1902 en av de enda två skyskraporna som låg norr om 14th Street. 

Den designades av den Chicagobaserade arkitekten Daniel Burnham och stod ut från alla andra skyskrapor som byggts i New York City vid den tiden eftersom de alla byggdes i form av torn med en bredare grund. Byggnaden är 87 meter och 21 våningar hög, en våning högre än vad som från början planerades på grund av att man lade till en takvåning. 

Idag är Flatiron en ikon på Manhattan och ett självklart besöksmål för många turister, men så var det inte när den byggdes. Många tyckte att den var vulgär och märklig i sin utformning, dock blev den snabbt föremål för inspiration för många fotografer och konstnärer på grund av sin originalitet. En följd av byggnadens utformning och dess läge blev att kastvindarna runtomkring kunde bli starka, ett fenomen som gjorde att det blev ett populärt ställe för unga män att samlas för att se när kvinnors kjolar blåste upp.

Området runt Flatiron var länge tillhåll för stadens gaypopulation, vilket förstärktes då restaurangen i byggnadens bottenvåning förvandlades till en trendig fransk restaurang vid namn Taverne Lois, vars ägare var känd för att välkomna gaygäster till skillnad från många andra på den tiden.

Idag är Flatiron en välbesökt plats bland turister, men även en kontorsbyggnad som inrymmer bland annat många tidningsförlag. Från tippen på strykjärnet har kontoren en fantastisk utsikt över Empire State Building. Den har förekommit i flera filmer, bland annat i Spindelmannen där Peter Parker arbetar som frilansfotograf åt en tidning som har sitt kontor här.

För att ta sig hit är det lättast att ta tunnelbanan N eller R till 23rd Street Flatiron District, som området kallas efter skyskrapan. Om man vill kombinera det med exempelvis ett besök på Times Square, kan man bara promenera neråt längs med Broadway så kommer man hit så småningom. 

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan