Empire State Building

Empire State Building

Mellan åren 1931 och 1972 var Empire State Building världens högsta byggnad. Med sina 381 meter byggdes den om av World Trade Center, men då dessa torn förstördes i terroristattacken 2001 blev Empire State Building återigen New York City's högsta under 11 år fram tills den nya byggnaden One World Trade Center kom upp i samma höjd 2012. 

Det är en kontorsbyggnad, men besöks flitigt av turister på grund av den fantastiska utsikt över Manhattan och även delar av resten av New York City man har uppifrån observationsdäcket på 86:e våningen. Det går även att åka upp ända till översta våningen, våning 102, men där kan man inte gå ut utan får nöja sig med att njuta av utsikten genom fönster. 

Över 3400 arbetare var anställda under bygget av Empire State Building, som är döpt efter smeknamnet The Empire State som New York ofta kallas, och arbetet pågick i en otrolig fart med ungefär 4,5 våningar klara varje vecka. Lewis Hine anställdes som fotograf och dokumenterade bygget, hans fotografier blev världskända och bidrog till uppmärksamheten kring projektet. 

Toppen av byggnaden består av en sändarmast som kvällstid, från solnedgången fram till kl 2 på natten, lyses upp i olika färger. Kvällens färg publiceras på skyskrapans webbplats, och där kan även invånarna rösta om vilken färg de tycker är finast. Byggnaden är populär att ha med i filmer, den har varit med i över 100 st varav den kanske mest kända är King Kong, där den enorma apan klättrar uppför byggnaden. Den är också känd för slutscenen i Sleepless in Seattle, där huvudpersonerna stämmer träff på observationsdäcket, ett fenomen som har blivit populärt bland folk som ska på blind date.

Ett besök på Empire State Building är ett måste för New York-besökaren, men man får vara beredd på långa köer både till biljettförsäljningen och till hissarna. För att undvika köerna kan man dels köpa biljetter på nätet, dels betala extra för expressbiljetter vilket ger en rätt att skippa köerna till hissarna. Ett annat sätt att undvika den värsta trängseln är att gå dit kvällstid, den sista hissen går upp kl 1.15 på natten så det går fint, då får man dessutom fantastisk utsikt över Manhattan i kvällsbelysning. 

Öppettider: måndag - söndag 08.00 - 02.00

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan