Ellis Island

Ellis Island

Den här ön var plats för USA:s immigrationsstation mellan åren 1892 och 1954, med undantag för krigsåren. Efter en stor brand 1897 som totalförstörde träbyggnaderna som då låg där, byggdes huvudbyggnaden i fransk renässansstil som står kvar än idag. 

Under första världskriget infördes skärpta regler för immigration, med följd att den minskade rejält. Under mellankrigsåren ökade den igen, då infördes den första kvoteringslagen för invandring varav administrationen på Ellis Island komplicerades. 1924 infördes lagar som sa att man var tvungen att ansöka om uppehållstillstånd hemifrån innan man kunde resa till USA, då blev Ellis Island huvudsakligen en uppsamlingsplats för människor som försökt resa in i landet illegalt. Detta medförde att användningen av ön minskade drastiskt, byggnader började stå oanvända och först under andra världskriget ökade aktiviteten återigen här. Ön fungerade då förvaringsplats för fiender och sjukhus för soldater som återvänt skadade från kriget. Efter krigets slut användes Ellis Island återigen som plats för personer som var under utredning för att få veta om de fick stanna i landet eller ej, fram till 1954 då denna verksamhet lades ned och ön stängdes. 

1965 gjordes den till en del av Statue of Liberty National Monument och erkändes därmed som historiskt viktigt monument. 1976 öppnades ön för allmänheten och 1990 öppnades ön som immigrantmuseum. Det har efter det varit ett populärt utflyktsmål för turister, men står nu stängt sedan oktober 2012 då orkanen Sandy förstörde stora delar av ön. 

Sedan 2001 finns det möjlighet att släktforska på Ellis Island och med hjälp av webbplatsen, ungefär en miljon svenskar utvandrade till USA och registrerades här så det kan vara intressant att söka efter gamla släktingar här. Databasen har passagerarlistor och andra dokument, man kan även söka bland personal som arbetade på båtarna som immigranterna reste med. 

För att ta sig hit tar man färjorna som går från Battery Park. Det är en lämplig utflykt att kombinera med ett besök på Liberty Island där Frihetsgudinnan står, eftersom båtarna stannar på båda ställena och man kan köpa kombinerad biljett. 

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan