Cushman Row

Cushman Row - Chelsea

En av de bäst bevarade, finaste historiska bostadsområdena på Manhattan ligger i stadsdelen Chelsea. Det är en rad med gathus längs med West 20th Street som kallas Cushman Row, efter mannen som lät bygga dem 1840. De anses vara ett perfekt exempel på grekisk revival-arkitektur, och har fasader av rött tegel.

Husen är bland de allra äldsta i Chelsea, och byggdes av Don Alonzo Cushman , en nära vän till Clement Clark Moore, som sålde marken till honom. Cushman bodde själv i Greenwich Village, men när staden började fyllas med invånare norröver köpte han den här marken i Chelsea och satsade på att den här stadsdelen en dag skulle komma att bli populär. Det karaktäristiska med de är husen är bland annat att de ligger en bra bit in från gatan och därför har gott om grönska runtom sig, deras sirliga järngrindar som omger varje ingång och deras speciella vindsvåningsfönster. På ett ställe finns det även en liten järnskulptur av en ananas som pryder grindstolpen, ananasen anses vara en symbol för gästfrihet. 

Det här är idag ett mycket populärt, och därmed dyrt, område att bo på i New York City. Det ligger på gångavstånd från Meat Packing District, som är det mest fashionabla området att gå ut på barer eller klubbar. Chelsea är känt för sin stora gaybefolkning, och idag har många av de stora kläddesignerna sina butiker här. Exempel på designers är Alexander McQueen, Stella McCartney och Christian Louboutin. Chelsea Market är väl värt ett besök för den matintresserade, det är en modern saluhall med all tänkbar mat, men här finns också alla möjliga restauranger och caféer att välja mellan.

Hit tar man sig enkelt via tunnelbana, om man är van tunnelbaneåkare är det inga problem att ta sig fram i Manhattans tunnelbanesystem. Till 23rd Street, som är den närmsta tunnelbanestationen från Cushman Row, går tågen C och E. När man ändå är här kan man passa på att promenera mot Hudsonfloden och se sig om i Meatpacking District om man vill ta en drink och uppleva staden som New Yorkborna själva upplever den.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.