Chrystler Building

Chrystler Building

Chrystler Building ligger i östra delen av Midtown Manhattan och är en ståtlig byggnad, 319 meter hög. Snopet nog var den bara världens högsta i 11 månader, då Empire State Building passerade i höjd. Än idag är den världens högsta tegelbyggnad, även om den har en stomme av stål inuti. När World Trade Center förstördes 2001 blev Chrystler Building återigen den näst högsta byggnaden i New York City men numera är den bara fjärde högst, bland annat på grund av bygget av det nya tornet One World Trade Center. 

Byggnaden är ett klassiskt exempel på Art Deco-arkitektur, och anses av många vara en av New York City's vackraste hus. Den har flera gånger hamnat på topplistor när det amerikanska folket ska rösta fram deras favoritarkitektur. Den byggdes för att fungera som huvudkvarter för Chrystler Corporation, det stora bilföretaget, och det gjorde den från 1930-talet till mitten av 1950-talet. Dock bekostades bygget inte av företaget utan av Walter P. Chrystler själv, som beslutade sig för att göra det så att hans barn kunde ärva den sedan. 

Designen stod William Van Alen för, och det är alltså tack vare honom som byggnaden har sin karakteristiska juvelliknande krona på toppen. Som en följd av att beställaren var Chrystler, finns det detaljer i arkitekturen som består t ex av kopior på Chrystlerbilarnas kylarprydnader. 

När den öppnades hade den ett offentligt utsiktsplan på 71:e våningen, men det stängdes för allmänheten 1945. Nu består byggnaden av kontorsplatser, som hyrs av alla möjliga olika företag. Chrystler Building ligger i direkt anslutning till Grand Central Station, den stora tågknutpunkten på Manhattan, vilket gör det väldigt lätt och smidigt att ta sig hit. Man passerar den om man promenerar längs med 42nd Street från Midtown mot Hudsonfloden, men allra bäst ser man egentligen byggnaden från lite avstånd eller från någon annan hög byggnad i närheten. Exempelvis har man fin utsikt över den från toppen av Empire State Building, och det kan vara en god idé att besöka en liknande utkiksplats vid kvällstid eftersom Chrystler Buildings krona då är fint upplyst.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan