Gramercy

Gramercy

Gramercy är beläget på Manhattan och sträcker sig från 14th Street i norr till 23rd Street i söder, samt gränsar mot First Avenue i öster och Park Avenue South i väster. Området brukar tillsammans med närbelägna Lexington Avenue och Irving Place ofta räknas till The Flatiron District. Det som idag utgör The Gramercy Park Historic District var från början träskmark och namnet Gramercy är också en engelsk förvanskning av det holländska begreppet "Krom Moerasje", som betyder ungefär "krokigt litet träsk". Entreprenören Samuel B Ruggles köpte upp marken 1831 och bestämde sig för att förvandla den till en park. Han fick dock spendera drygt $180 000 på att dränera marken och forsla bort närmare en miljon vagnslaster med jord innan det gick att bygga något i området.

Idag består Gramercy till största delen av bostadshus och i centrum ligger den privatägda Gramercy Park, dit endast boende i de omgivande byggnaderna har tillgång - och bara om de betalar en årlig avgift. Om du bor på intilliggande Gramercy Park Hotel har du emellertid möjlighet att låna en av hotellets tolv nycklar och besöka parken under tiden du bor där. Hotellet bjuder också på frekventa konstutställningar, där du kan se verk av bland andra Andy Warhol och Damien Hirst. 

Även om Gramercy Park är stängd för allmänheten är gatorna som omger parken väl värda att utforska då de kantas av många historiska brunstensbyggnader och vackra townhouses. Även närbelägna Irving Place erbjuder mycket för den som är intresserad av arkitektur. Här finner du också ett stort utbud av restauranger och barer, däribland NewYorks äldsta saloon, Pete's Tavern, som överlevde 1920-talets alkoholförbud kamouflerad till en blomsterbutik. Närbelägna Irving Plaza är en populär mötesplats för musikälskare och brukar hålla konserter nästan dagligen - med allt från lokala indieband till stora världsstjärnor. För information om kommande konserter, besök deras hemsida på: www.livenation.com/venues/14084/irving-plaza-powered-by-klipsch-new-york.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan