Flatiron District

Flatiron District

The Flatiron District ligger på Manhattan och gränsar till Greenwich Village i söder, NoMad i norr, Chelsea i väster och Gramercy Park i öster. Distriktet har fått sitt namn efter The Flatiron Building, som också utgör områdets centrum och är lokaliserat i korsningen mellan 23rd Street, Broadway och Fifth Avenue. Den trekantiga byggnaden är New Yorks äldsta bevarade skyskrapa, men när den uppfördes 1902 var det inte många av New Yorks invånare som trodde att den skulle stå kvar så här länge. Faktum är att man slog vad om hur långt skräpet skulle nå när den blåste omkull - inte om den skulle blåsa omkull.

Fram till 1909 var The Flatiron med sina, i dagens mått mätt ganska futtiga, 87 meter, en av Manhattans högsta byggnader. Och även om den numera överskuggas av de flesta andra skyskrapor på ön utgör den ikoniska byggnaden fortfarande en av New Yorks största turistattraktioner. Inte långt därifrån ligger ytterligare en klassisk, sevärd skyskrapa - 213 meter höga Metropolitan Life Insurance Company Tower, som var världens högsta byggnad mellan 1909 och 1913. Från intilliggande Madison Square Park har du perfekt utsikt över båda två.

The Flatiron Building ingår också i the Ladies' Mile Historic District, ett område med många historiska och vackra byggnader, som innan första världskriget hyste några av New Yorks lyxigaste boutiquer. Av dessa finns det emellertid inte mycket kvar, men Flatiron District bjuder fortfarande på en hel del exklusiv shopping. Här hittar du bland annat Victoria's Secrets, Ann Taylor och Origins, samt ett flertal stora varuhus som Barnes & Noble och Staples. Vill du ta en paus i shoppandet kan du passa på att besöka Union Squares populära Greenmarket, kanske inhandla lite färsk frukt och avnjuta den medan du vilar fötterna en stund i den fina parken. Här kan du även beskåda statyer av George Washington och Mahatma Ghandi, samt en mängd andra skulpturer och konstverk.

Andra sevärdheter i The Flatiron District inkluderar det kontroversiella Museum of Sex och the Gershwin Hotel, där du kan se ett flertal konstverk av Andy Warhol. På 20th Street kan du även besöka Theodore Roosevelts födelseplats, där det numera finns ett museum med memorabilia från hans uppväxt.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan