East Village

East Village

The East Village är området som ligger till öster om Greenwich Village på Manhattan och räknades tidigare till Lower East Side. Numera innefattar East Village kvarteren från Houston Street till 14th Street, mellan Broadway och East River. De senaste årtiondena har East Village fått en rejäl make-over och förvandlats från ett av Manhattans mest nedgångna och droginfesterade områden till ett av de hippaste och dyraste att bo i. Befolkningen är emellertid fortfarande väldigt diversifierad och består av en mängd olika nationaliteter, vilket avspeglar sig i både mat och kultur. Området mellan avenyerna A, B och C, ofta kallat Alphabet City, har till exempel starka karibiska och spanska influenser. 

På 15 7th Street hittar du dessutom New Yorks äldsta fortfarande verksamma pub, McSorleys Old Ale House, vars gästlista inkluderar både Abraham Lincoln och Teddy Roosevelt. Och med sin historiska atmosfär och prisvärda mat behåller McSorleys fortfarande sin plats som en favorit bland såväl New Yorkbor som turister. För en extra dos kultur rekommenderas även ett besök vid The Public Theater, samt intilliggande Joe's Pub på 425 Lafayette Street eller The Bowery Poetry Club på Bleecker Street. 

St. Marks Place utgör East Villages absoluta nöjescentrum och är ett mekka för den som gillar shopping. Den belamrade gatan kantas av populära butiker, gatustånd, barer och restauranger. Är du historieintresserad kan du dessutom se mängder av gamla fina 1800-talsbyggnader längs närbelägna Stuyvesant Street, en av New Yorks äldsta gator och en av de få som går diagonalt mot Manhattans gatunät. Gatan har fått sitt namn efter Peter Stuyvesant, som var New Amsterdams siste guvernör innan staden togs över av britterna och döptes om till New York City. Stuyvesant ligger också begravd i intilliggande St. Mark's Church in-the-Bowery. 

East Village är även hem åt de vackra marmorkyrkogårdarna - The New York City Marble Cemetery på 2nd Street, mellan First Avenue och Second Avenue - och New York Marble Cemetery på Second Avenue, mellan 2nd Street och 3rd Street. Adresserna och namnen är förvirrande lika, men det rör sig om två separata kyrkogårdar - båda grundade på 1830-talet efter att New York drabbats av ett allvarligt utbrott av Gula Febern. Invånarna var rädda för att sjukdomen skulle spridas om de döda begravdes direkt i jorden och jordbegravningar olagliggjordes. Genom att bygga underjordiska marmorvalv kunde man dock hindra smittspridningen. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan