Chinatown

Chinatown

Manhattans Chinatown är grovt avgränsat av Broadway i väster, Essex Street i öster, Madison Street i söder och Canal Street i norr. På senare år har dock området växt både i population och area och innefattar idag även det som tidigare utgjorde Little Italy, norr om Canal Street, samt en större del av Lower East Side. Befolkningen har också blivit mer diversifierad i takt med att folk från andra asiatiska nationaliteter, såsom Vietnam och Indonesien, har bosatt sig här. Det har dock bara bidragit till att göra Chinatowns kultur ännu mer sprudlande och det är en upplevelse att bara vandra omkring i de färgglada kvarteren och botanisera bland allt som erbjuds. Här kan du hitta allt från kinesiska delikatessaffärer till butiker som säljer billiga kopior av kända varumärken - särskilt längs Mott Street och Canal Street.

Chinatown är onekligen platsen för dig som vill äta både billigt och gott - gatorna är kantade av restauranger och snabbmatsstånd med ett enormt utbud av nudlar, dumplings, bakverk, snacks, Dim Sum och andra asiatiska läckerheter. Passa också på att besöka ett tehus och prova en mugg asiatiskt "Bubble Tea" och är du här en varm sommardag ska du absolut inte missa The Chinatown Ice Cream Factory. 

Ta gärna en paus från shoppingen i mysiga Columbus Park, eller passa på att komma hit tidigt på dagen för en chans att se de graciösa tai-chi-utövarna träna i morgonsolen. Bland Chinatowns sevärdheter hittar du också Chatham Square, Chinatowns tidigare nöjescentrum, som numera är hem åt ett vackert minnesmonument, som restes på 1960-talet för att hedra de kinesisk-amerikanska soldater som miste livet under andra världskriget. I Chinatown ligger också den historiskt ökända vägkorsningen "Five Points", där bland annat Martin Scorseses's film "Gangs of New York" utspelar sig. 

Många av byggnaderna i Chinatown har drag av asiatisk arkitektur, men några av de mest sevärda är The Church of the Transfiguration och the Mahayana Buddhist Temple. Vill du veta mer om Chinatowns historia och kultur kan du besöka Museum of Chinese in the Americas och befinner du dig i New York i januari ska du inte missa the Lunar New Year Parade & Festival.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Johan

Detta är faktiskt en väldigt intressant del av New York, helt plötsligt är man i ett annat land känns det som. Mycket märkligt.

Det är också relativt billigt när man besöker lite olika butiker och stånd så helt klart något jag kan rekommendera.

karta
karta
Förstora kartan