Chelsea

Chelsea

The Chelsea Garment Disctrict är ett område i Midtown Manhattan, lokaliserat väster om 6th Avenue , mellan 14th och 34th Street. I Chelsea hittar du bland annat berömda Madison Square Garden, som är hemarena åt NBA's New York Knicks och NHL's New York Rangers, men även används för stora musikkonserter, isshower, cirkusföreställningar och andra events. Chelsea Piers, som utgör en del av Hudson River Park, är ett annat stort sport- och nöjeskomplex, som hyser allt från filmstudios och spaanläggningar till golfbanor och inomhusfotbollsplaner. 

Chelsea är också hem åt en annan väldigt speciell park - The High Line - som uppförts på ett gammalt nedlagt tågspår som slingrar sig mellan stadens byggnader, nio meter upp i luften. När den första tåglinjen byggdes på Manhattan 1847 dundrade godstågen rakt igenom Chelseas gator, vilket ledde till många allvarliga dödsolyckor. För att minska olycksrisken byggdes den upphöjda järnvägen i början av 1930-talet och den var i bruk ända till 1980, då den i princip övergavs och började växa igen. På 1990-talet planerade man att riva järnvägen, men efter lite övertalning från "Friends of the High Line" och en populär designtävling började den unika parken ta form och 2009 öppnades den första sektionen för allmänheten. 

Precis intill The High Line ligger det enorma bostadskomplexet, London Terrace, även det byggt på 1930-talet och en gång i tiden världens största hyreshus. Den 19 våningar höga byggnaden tar upp ett helt kvarter och är fortfarande ett ganska imponerande stycke arkitektur. 

På senare år har Chelsea mer och mer tagit över rollen som Manhattans kulturcentrum från SoHo. I området mellan 11th och 12th Avenues, från 18th till 28th Street kan du botanisera bland hundratals konstgallerier och på 150 West 17th Street hittar du The Rubin Art Museum, där du bland annat kan njuta av tibetansk konst. Området hyser även ett flertal teatrar och dansstudios, såsom New York Live Arts, Atlantic Stage 2, The Kitchen och Joyce Theater. 

Den som gillar att shoppa har även ett stort utbud av exklusiva boutiquer att välja mellan och på Chelsea Market finns en uppsjö av delikatessaffärer och restauranger, såsom den berömde japanske "Iron Chef"-kocken Morimotos egen restaurang. Chelsea bjuder också¨på en mängd barer och nattklubbar och har blivit en populär partydestination, särskilt för Manhattans homosexuella befolkning.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan