Brooklyn

Brooklyn

Innan Brooklyn inkorporerades i New York City 1898, var det en självständig stad - och med sina drygt 2,5 miljoner invånare känns stadsdelen fortfarande i mångt och mycket som en stad i staden. Här finns både fina historiska områden, som exklusiva Brooklyn Heights, och mer nedgångna kvarter med hög brottsstatistik, som East New York och vissa delar av Red Hook. Befolkningen består av en mängd olika nationaliteter, som alla har bidragit till att ge Brooklyn dess speciella karaktär. Williamsburg är ett exempel på ett etniskt diversifierat och sprudlande kulturellt område, där de hippa konstgallerierna trängs med coola musikklubbar och originella barer. 

Downtown Brooklyn är också fyllt av barer, restauranger, butiker, shoppingcenter och ståtliga byggnader. Området DUMBO ("Down Under the Manhattan Bridge Overpass") erbjuder dessutom en fantastisk vy över Manhattans skyline. Passa även på att ta en promenad över Brooklyn Bridge när du ändå är här!

Några av Brooklyns kanske mest kända attraktioner hittar du på Coney Island. The Cyclone, byggd 1927, är en av USAs äldsta berg-och-dalbanor i trä som fortfarande är i bruk - och det 46 meter höga pariserhjulet, Wonder Wheel, har snurrat passagerare ända sedan 1920. Här hittar du också New Yorks enda akvarium och Nathan's Famous Hot Dogs - ett måste att smaka om du besöker Coney Island!

Är du intresserad av arkitektur hittar du även en hel del sevärdheter i Brooklyns historiska kvarter, såsom Midwood, med sina vackra Viktorianska residens, Park Slope, med sina klassiska radhus i rödbrun sandsten och Brooklyn Heights, med sina eleganta byggnader och gamla kyrkor. I närheten av Park Slope hittar du också natursköna Prospekt Park och Prospect Park Zoo, samt Brooklyn Botanic Garden och Brooklyn Museum of Art - alla väl värda ett besök. 

Brooklyn var också skådeplatsen för det första och största slaget under det amerikanska frihetskriget - The Battle of Long Island. En av de blodigaste sammandrabbningarna skedde vid The Old Stone House, där du idag kan se en intressant utställning om händelserna. Minnesmonumentet, The Soldiers and Sailors Arch, på Grand Army Plaza restes 1892 för att hedra de tappra soldaterna som gav sina liv för unionen. En annan våldsam strid utspelade sig på Brooklyns högsta punkt, numera kallad Battle Hill, som idag utgör en del av den lummiga och rofyllda Green-Wood Cemetary - även den värd ett besök. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan