Typiska fallgropar i New York

fallgropar

Som turist i New York City är det lätt gjort att bryta mot regler man inte är medveten om, vilket kan leda till pinsamma situationer och irritation hos lokalborna - och i värsta fall onödiga böter. Därför är det en bra idé att göra sig införstådd med vilka lokala lagar (och oskrivna regler) som gäller i New York innan man reser hit. Rökning är till exempel förbjuden på allmänna platser, du måste vara över 21 år för att få köpa alkohol och att lämna dricks är standard näst intill överallt där du får någon typ av service. Det är inte olagligt att låta bli, men kommer troligtvis att ses som väldigt oartigt.

Pengar och säkerhet 

Statistiskt sett är New York en av USAs säkraste storstäder, men du bör ändå undvika ödsliga eller dåligt upplysta platser, särskilt nattetid. Gå hellre en omväg eller ta en taxi om du känner dig osäker. Var även uppmärksam när du befinner dig på platser med mycket folk. Ficktjuvar brukar ofta rikta in sig på turister, så håll i väskan på tunnelbanan, hantera inte pengar öppet och stoppa inte plånboken i bakfickan - ha den hellre i jackans innerficka. Om du äter på restaurang är det bättre att placera väskan på golvet mellan fötterna än att hänga den över ryggstödet. 

Var beredd på att det finns många hemlösa som tigger. Ge några mynt om du vill, annars är det bara att gå vidare. Turister är attraktiva byten för skojare, så engagera dig inte i konversationer med folk som sporadiskt börjar prata med dig på gatan - du kan bli stående i timmar och bli duperad på köpet. Och undvik att handla i turistområdena - ett par kvarter från Times Square kan du oftast få samma sak till halva priset. 

Trottoarer

Se New Yorks trottoarer som vilken högtrafikerad väg som helst - bara med människor istället för bilar. Det bästa är att följa strömmen. Att gå mot rött är vardagsmat i New York, så det är bara att hänga på, men se upp för bilarna! Märker du att du har gått förbi gatan du skulle in på eller behöver knyta skosnöret, gå åt sidan så att folk kan passera dig utan problem. Tvärstanna inte - det kan orsaka en "masskrock". Var inte rädd för att fråga om hjälp, New Yorkborna är vanligtvis vänliga och hjälpsamma, men tänk på att många är stressade, så välj någon som inte verkar ha bråttom och stanna inte mitt i en trappa eller dörröppning för att fråga om vägen - särskilt inte i tunnelbanan. 

Tunnelbanan

Om du vill stå stilla i rulltrappan, håll dig till höger och lämna en "omkörningsfil" åt de som har bråttom. Se till att ha ditt MetroCard redo när du ska gå igenom bommen, så att du inte håller upp kön bakom dig. Vänta tills folk har gått av innan du kliver på tåget och stanna inte precis innanför dörrarna. Börja närma dig dörrarna i god tid innan tåget når din station så att du hinner gå av. 

Observera att New Yorks tunnelbana inte har några röda eller gröna linjer. Även om vissa tåg har samma färg är det endast bokstäverna du ska gå efter. Håll också koll så att du inte kliver på ett expresståg istället för ett lokaltåg - expresstågen stannar inte vid alla stationer. Om du märker att du har missat din station eller klivit på ett tåg som går åt fel håll - få inte panik, utan kliv av vid nästa station och ta ett tåg tillbaka. Går du inte utanför bommarna kostar det inget extra. 

Klädsel

Skippa shortsen om du vill smälta in - New Yorkbor bär inte shorts i stan. Lämna den vita tröjan på hotellrummet om du inte vill se ut som en fläckig isbjörn inom en timme - avgaserna fastnar. Du kommer garanterat att gå mycket i New York, så bekväma skor är ett måste - spara klackarna till kvällsaktiviteterna. 

Restauranger och barer

Boka gärna bord i förväg om du ska äta på restaurang - vid 20:30 brukar det vara smockfullt på många ställen. Gå inte ut för tidigt. De flesta barer och klubbar stänger inte förrän vid 04:00, så folk brukar dyka upp först runt midnatt. 

Taxi 

Tänk på att taxiförarna har skiftbyten vid 16:00 och 04:00, så det kan vara näst intill omöjligt att få tag på en taxi mellan 03:30 och 04:45. Vinka endast in en taxi med upplyst taxiskylt - lyser de två sidolamporna är taxin ur tjänst. Uppträd självsäkert när du kliver in och anger adressen dit du ska - märker taxichauffören att du är inte känner till området kan du få en längre - och dyrare - sightseeingtur än du tänkt dig. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.