The Guggenheim Museum

The Solomon R. Guggenheim Museum kallas kort och gott för "The Guggenheim" och ligger längs Museum Mile på 5th Avenue, Manhattan. Här finns modern och samtida konst i alla dess former. Inte nog med att museets samlingar och utställningar är fantastiska, den cylinderformade byggnaden är också spektakulär utifrån och ses som ett av Manhattans mest kända landmärken.

Museet grundades 1939 av Solomon R. Guggenheim själv, men hette på den tiden The Museum of Non-Objective Painting. Efter Guggenheims död 1952 döptes det om efter sin grundare. På museet finns ungefär 600 konstverk som Solomon R. Guggenheim skänkte till museet mellan 1937 och 1949, eller som köptes av the Guggenheim Foundation under dessa år.

Guggenheimkollektionen, som är den permanenta konstsamlingen, speglar konst från 1850-talet fram till nutid. Samlingen består av flera privata konstsamlingar som slagits ihop till en stor samling. I denna samling finns bland annat verk från Marc Chagall, Pablo Picasso och Amedeo Modigliani.

Efter sin död 1976 efterlämnade den välkända konsthandlaren Justin K. Thannhauser 60 av sina privata konstverk till museet. I Thannhausersamlingen, som också är en permanent samling, finns förutom konstverk av Pablo Picasso även målningar av Paul Cézanne, Edgar Degas, Claude Monet och Vincent Van Gogh.

Guggenheimmuseet fungerar både som kulturcenter och som utbildningsinstitution. Besökare kan titta på museets utställningar både på egen hand eller gå en guidad tur, de kan även lyssna till konstnärer och kritiker föreläsa, samt titta på uppträdanden och filmer. Det finns dessutom konstkurser för både vuxna och tonåringar.

Från söndag till onsdag, samt fredagar har The Guggenheim öppet mellan klockan 10:00 och 17:45. Biljettkassan stänger alltid 30 min innan själva museet stänger. På torsdagar har museet stängt. Lördagar är öppettiderna lite längre och museet är då öppet mellan klockan 10:00 och 19:45. Lördagar är det även "Pay What You Wish" vilket betyder att man får betala vad man vill i inträde. Övriga dagar kostar ett besök på museet $22 för vuxna och barn över 12 år, och $18 för studenter och pensionärer. Barn under 12 går in gratis.

Öppettider: mån 09.00 - 17.30, tis 10.00 - 09.00, ons, fre, sön 10.00 - 17.30, lör 10.00 - 19.30

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.


karta
karta
Förstora kartan