Thanksgiving Day

Thanksgiving Day

Att fira Thanksgiving i New York är något många tycker om att göra. Thanksgiving räknas till "Big Six", alltså som en av de sex största högtiderna på året i staden. Thanksgiving är en av USAs äldsta helgdagar och har varit officiell högtid sedan år 1863. Det året, mitt under det amerikanska inbördeskriget, utropade presidenten Abraham Lincoln att torsdagen den 26 november skulle vara en dag av tacksamhet och nationellt firande.

Innan det firade Thanksgiving överlevnaden av pilgrimerna vid Plymouth som var tvungna att uthärda en iskall första vinter i New England. Den första Thanksgiving-middagen bestod av fisk, vilda höns, hjort, spannmål, grönsaker och torkad majs. Enligt sägen varade festen i tre dagar och såg till att 53 pilgrimer och 90 indianer blev mätta och belåtna.

I New York firas Thanksgiving med en stor parad genom staden, Macy's Thanksgiving Day Parade. Det är varuhuset Macy's som ligger bakom paraden som varit tradition i staden sedan 1924. Den är en av New Yorks äldsta traditioner som samlar så mycket folk. Paraden är den äldsta Thanksgiving-paraden i USA, tillsammans med paraden i Detroit. Varje år tittar nästan fyra miljoner människor på paraden, som har omkring 10 000 deltagare, vilket gör den till den största i hela USA. Dessutom är det varje år runt 45 miljoner personer som ser paraden på TV. Under paraden ser man uppträdanden och härlig musik, enorma heliumballonger och häftiga vagnar. Många menar att paraden är den officiella starten på julen. 

Många kända artister är med i paraden varje och under 2012 var bland andra Neon Trees och Carly Rae Jepsen med i paraden. Dessutom är flera av USAs bästa "marching bands" med i paraden. Paraden är också världsberömd för sina vagnar som byts ut varje år. Det är imponerande byggen som åker genom centrala New York. De heliumfyllda ballongerna är ett annat signum för paraden och genom åren har favoriter som Shrek, Super Mario och Svamp-bob synts som enorma ballonger. 

Paraden startar på Central Park West vid 77:e gatan och fortsätter ner längs parkens västra sida till Columbus circle. Sedan följer den parkens södra del innan den svänger ner på sjätte avenyn och sedan vidare till Macy's på 34:e gatan, där paraden slutar. 

Det som är viktigt att tänka på om man ska fira Thanksgiving i New York är att nästan alla butiker och restauranger är stängda på Thanksgiving Day. Dagen efter, på fredagen som kallas Black Friday, är dock alla butiker öppna och har stora reor. Det räknas som den största shoppingdagen på hela året i USA.

Bilder

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.