St. Patrick's Day

St. Patricks Day

St. Patrick's Day är en festlig dag i New York. Paddy's eller Patty's Day som det ofta kallas i folkmun, är Irlands nationaldag och firas varje år den 17 mars. Det är Irlands skyddshelgon Patrick som gett namn åt dagen.

I New York hedrar man alla stadens, och landets Irländare, som är väldigt många. Irländarna hade stor del i USAs framfart redan från början och St.Patrick's Day är en stark tradition.

Hela New York klär sig i grönt och gör man det inte riskerar man att bli nypt. Enligt traditionen får man under dagen nypa personer som inte har något grönt plagg på sig.

Under dagen dricker många irländsk öl och whisky och stämningen är glad och festlig. Även de New York-bor som inte har minsta droppe irländskt blod i kroppen tar dagen på största allvar. 

Den största händelsen i staden är den årliga paraden. St. Patrick's Day Parade räknas som en av de populäraste i staden och bör inte missas. Den första officiella St. Patrick's Day-paraden gick av stapeln i staden redan 1766 och har i princip varit tradition sedan dess. Paraden går längs femte avenyn mellan 44:e och 79:e gatan och till skillnad från de andra paraderna i staden är paradvagnar, bilar och andra stora saker inte tillåtna. Trots det marscherar över 150 000 människor i den gröna paraden varje år. Paraden går av stapeln mitt på dagen med start runt 11-tiden på förmiddagen och slut runt 3-tiden på eftermiddagen. Längs med femte avenyn samlas hundratusentals åskådare, så vill man ha bra sikt gäller det att vara ute i tid. 

Efter paraden samlas många både deltagare och åskådare på de Irländska pubarna i New York. De många pubarna är helt fyllda hela dagen och många har liveband som spelar irländsk musik. Det arrangeras även uppstyrda pubrundor, St. Patrick's Day Pub Crawls, där man i grupp går runt mellan flera olika irländska pubar. Under dagen och kvällen spelar många duktiga irländska band runtom i staden och på i princip alla pubar färgar man ölen grön med karamellfärg dagen till ära. Faktum är att Guinness säljer lika mycket öl i New York på Paddy's Day som de gör på resten av året i staden. Det sägs att det bara är Dublin och Chicago som kan ge New York en match i St. Patrick's Day-firande. 

Ska man fira St. Patrick's Day i New York kan man börja öva på irländska pubsånger som The Irish Rover eller Whiskey in the jar och förbereda sig för allsång. 

Butiker och restauranger är öppna som vanligt, men bäst spenderar man givetvis dagen iklädd grönt på en irländsk pub. Det är ett minne för livet. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.