Passover

Passover

Passover, eller Pesach som det är mer känt som på svenska, är en judisk högtid som firas till minne av uttåget ur Egypten. Det var i samband med uttåget ur Egypten som israelerna friades som slaveriet i Egypten. Högtiden är en av de största inom judendomen och kallas för det osyrade brödets högtid.

Högtiden är stor i New York med stadens stora judiska befolkning. Passover firas samma dag varje år i den judiska kalendern men är rörlig i den romerska kalendern. Ibland kallas Passover för den judiska påsken då högtiden ofta infaller ungefär samtidigt som påskveckan. Pesach är en åtta dagar lång högtid.

I New York firas Passover främst bland stadens judar som under de åtta dagarna inte äter syrad mat. Till alla måltider äter man Matsa som är osyrat bröd. De två första dagarna av Passover är de viktigaste då man har seder, en rituell måltid med speciell mat. Många av de judiska restaurangerna i New York har speciella Passover-seder under de här kvällarna så vill man prova på en traditionell judisk måltid finns det mängder av alternativ. Många stora familjer samlas för en festlig måltid

En av de största Passover-måltiderna serveras på The Creative Family på 92:a gatan. Under seden spelas en interaktiv musikal som berättar högtidens historia och det sjungs allsång i traditionella judiska festsånger. Måltiden är helt kosher. Det kostar $70 för vuxna och $50 för barn. 

För barnen finns det egna traditioner. Medan många barn firar påsk, med äggmålning, godis och påskharen så letar barnen som firar Passover efter afikoman. Afikoman är efterrätten till middagen som traditionellt göms så att barnen får leta efter den, likt påskägg. 

Är man i New York under Passover kan man göra en djupdykning i den judiska traditionen och historian. I övrigt påverkas inte staden nämnvärt av firandet. Restauranger, butiker och nattliv har öppet som vanligt och likaså museer och andra sevärdheter. I de fall då Passover sammanfaller med påsken är många i staden lediga och det händer mycket saker i hela New York.

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.