Memorial Day

Memorial Day

Memorial Day är en nationell högtid i USA som firas den sista måndagen i maj månad varje år. Högtiden firas för att ära de personer i den amerikanska armén som stupat i krig. Högtiden har firats sedan amerikanska inbördeskriget och fram till 1967 hette dagen istället officiellt Decoroation Day. 

Det första kända firandet skedde år 1865 i Charleston i South Carolina. I New York är firandet stort. Långhelgen i samband med Memorial Day räknas som starten på sommaren och stämningen i staden är ofta väldigt glad. 

Det finns mängder av saker att göra i staden och eftersom många av stadens invånare åker ut till sommarhus i Hamptons och andra platser över helgen är trottoarerna inte så fullbelagda som vanligt. På museer, i butiker eller på restauranger behöver man inte trängas på samma sätt som man brukar i mångmiljonstaden. Därmed inte sagt att staden inte lever. Under Memorial Day Weekend är det trots allt fullt drag i staden.

Under helgen är det vanligt med olika marknader och minifestivaler på stadens gator och torg. En av de största tar plats på Washington Square med en stor konstutställning utomhus. På Times Square är det en liten festival med artistframträdanden och på Upper West Side händer flera småsaker.

I Central Park finns ett flertal monument som hedrar USAs krigshjältar och de som gått bort i krig. Bland annat ligger Grand Army Plaza i parken. Under Memorial Day kan man promenera genom parken och titta på de olika monumenten eller också få en guidad tur. Bakom turen står The Central Park Conservancy som visar hur olika generationer har hedrat sina krigsveteraner på olika sätt.

I samband med Memorial Day sker Fleet Week i New York. Det innebär att amerikanska seglare från flottan är i staden och de firas med konserter, filmpremiärer och andra happenings. Med det kommer även mängder av festligheter. För besökare går det att titta på skeppen och få guidade turer på flygdeck.

I Brooklyn har de varje år en gratiskonsert i veteranernas ära, vid en kyrkogård där många av landets krigshjältar ligger begravna. Många av stadens invånare åker under dagen ut till konserten som är ett populärt sätt att visa sitt stöd. Många tar med sig en filt och picknick och spenderar dagen med att lyssna på musik och umgås. Tar man inte med sig egen mat så finns mat och dryck till försäljning hela dagen. 

På Memorial Day är alla banker, postkontor och andra federala byggnader stängda liksom som stadens skolor. Däremot håller de flesta restaurangerna öppet som vanligt. Sevärdheter och shoppingbutikerna är öppna som vanligt och ibland är det specialpriser på museer och liknande under dagen. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.