Ash Wednesday

Ash Wedneysday, eller Askondagen som den heter på svenska, är en kristen högtid som firas i USA. Ash Wednesday firas onsdagen efter fettisdagen och 46 dagar för påsk. Dagen var den första av den traditionella fastetiden. Dagens namn kommer från den katolska kyrkans tradition att strö aska på de eremiter som denna dag fick lämna kyrkan. Det var tidigare även vanligt att prästen ritade ett kors i aska i pannan på deltagarna, vilket skulle påminna om dödlighet. 

Eftersom Ash Wednesday är en kyrklig högtid är det många av New Yorks troende kristna som besöker kyrkan. Framförallt stadens katoliker besöker kyrkorna och ofta bildas köer i de katolska kyrkorna på grund av det höga trycket. Eftersom Ash Wednesday inte är en ledig dag för New York-borna är det många katoliker som på sin lunchrast smiter ner för mässa och för att kunna få sin heliga aska vid St. Patrick's Cathedral på femte avenyn. Det är främst stadens latinska community som firar Ash Wednesday. 

Under dagen får 50 000 personer ett kors av aska i pannan, bara på St. Patricks-katedralen, där det under dagen går åt drygt 15 kilo aska. På senare år har det införts en expresskö i den populära kyrkan som gör att många kan komma förbi för ett snabbt besök. Under dagen kommer även ofta någon känd biskop eller person från Vatikanen till St. Patrick's Cathedral för att hålla i någon mässa eller gudstjänst. 

Det finns dock även flera stora mässor och gudstjänster runt om i stadens kyrkor under dagen. Under hela dagen finns det flera alternativ över hela New York för den som är intresserad av att besöka en traditionsenlig mässa. 

Ash Wednesday påverkar i övrigt inte vardagen i New York. Det mesta är öppet precis som vanligt, både vad gäller butiker och restauranger. Museer, andra sevärdheter och nöjespalatsen håller även de öppet som vanligt. 

Ett av de kvarteren som påverkas lite mer än de andra av Askondagen är Little Italy, fortfarande finns det gott om katoliker i området. Här ser man gott om folk med askkors i pannan och folk pratar om den speciella dagen. 

Kommentarer

Fyll i fälten nedan för att kommentera. Kommentarer kan ta upp till 48 timmar att bli godkända.


Administratör

Bli den första att kommentera den här artikeln.